<3 1 vecka och hjärngympa

Ja, igår, 2/5, blev valparna 1 vecka gamla :) Gud vad tiden går fort. Man hinner ju inte blinka innan det gått en vecka och valparna vuxit och blivit stora, tjocka grisar ;) Doris är världens bästa mamma, så klart ;) och har börjat ligga lite mer med oss nu. Hon ger valparna mat, ligger hos dem, tvättar dem och ser efter att de har det bra och sen kan hon komma och umgås med oss! Hon till och med leker med mig ibland. Blir så där tokig och måste bara bita mig lite ;D

Valp 1, hane

Valp 2, hane "Pluggen"

Valp 3, tik

Valp 4, hane "Lillen"

Valp 5, tik

Hela gänget


Tänkte jag skulle ge lite tips på effektiv hjärngympa för hunden. Sånt där som är lätt att göra hemma och som inte tar någon tid direkt. Ibland är det ju så att hunden behöver få jobba men man har faktiskt inte tid och åka till skogen för att lägga spår, träna sök eller uppletande av föremål som jag tycker är det mest effektiva sättet att få hunden trött på ett vettigt sätt! För det är nämligen så för att få hunden riktigt trött kan man INTE gå ut och springa eller cykla med den, detta gör bara hunden fysiskt trött och när man har gjort det ett par gånger blir den inte trött av det heller. De får bara en riktigt bra kondis :) Utan för att få hunden psykiskt trött så är det mest effektiva sättet att låta den jobba med näsan, och hjärnan då så klart ;) Har man trädgård är det allra lättaste att slänga ut massa godis som den får leta efter. Man kan oxå gå runt i trädgården och gömma på fiffiga ställen som tex på stenar, uppe i träd (där hunden når då så klar), under hinkar ja, det är bara fantasin som sätter stopp. Har man ingen trädgård, eller om vädret är dåligt kan man göra detta även inne. Tänk på att inte lägga på samma ställen jämt bara för det lär sig hunden och då letar den inte utan går bara till dem gamla vanliga ställena, och lägg gärna både högt och lågt så den får lära sig att leta både på golvet och uppe på stolar och annat. Detta är jätteeffektivt och tar ingen tid! Och jag lovar efter en eller två gånger du stängt in hunden för att gömma godis kommer den genast veta vad det handlar om! Och hunden tycker det är KUL! Detta kan man även göra med leksaker, men det kräver lite träning innan man gömmer på "riktigt". Hunden måste först och främst ha intresse för leksaker! Sen är det lättast att vara två i början, en som håller hunden och en som "gömmer" leksaken. Man leker med hunden, tar grejen från den UTAN att säga loss, ber någon hålla hunden så den kan stå och titta när man går iväg med leksaken, och så "gömmer" man den så hunden inte ser den, men inte så svårt i början utan att den lätt kan få vittring av den när den springer för att hämta den, och så släpper man iväg hunden. När man har gjort detta ett x-antal gånger, inte samma dag då utan detta kan man få träna ett tag inna hunden fattar, kan man sätta undan hunden i ett rum, eller lämna den i bilen om man är ute, och gå och gömma leksaken. Lägg den öppet, men inte så att hunden kan få syn på den direkt för då använder den bara synen och det blir den inte trött av. När hunden kan detta kan man börja lägga fler leksaker! Detta är oxå effektivt och lätt! Detta finns som tävlingsmoment och heter då uppletande av föremål, men ett riktigt "upplet" gör man i skogen, eller annan lämplig plats ute, i en "ruta" på 50 gånger 50 meter som man har gått över kors och tvärs för att det inte ska gå och spåra.
Något annat man kan göra är "minisök". Detta gör man enklast utomhus. Man vallar (går kors och tvärs) ett område på typ 2 gånger 2 meter och i det området kan man gömma små saker, typ en femkrona, en nyckel, en liten leksak eller annat smått och gott som hunden får leta efter. När man börjar träna detta så ska hunden vara med och se att man gömmer saker men när den kan det kan man göra ordning en ruta och hämta hunden när sakerna är gömda och klara. Men börja med en sak och avancera sen med flera saker.
Så, det var lite tips på enkla saker man kan göra både inomhus och utomhus för att få hunden trött! Men allt man gör med hunden där hunden får tänka gör den oxå trött. Om man tränar lydnadsmoment, cirkuskonster eller vad man hittar på. Men effektivast är som sagt om hunden får använda näsan :)

//Malin


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0